Copiii, singuri in fata mass-media

In aceasta sala au lipsit copiii, pentru ca discutiile au fost directe si, pe alocuri, dure. Insa miile de copii singuri acasa din Moldova au fost prezenti, fiecare cu destinul sau, in discutiile participantilor la atelierul pentru jurnalisti "Mass-media si copiii singuri acasa".

Jurnalisti interesanti s-au aratat interesati si au venit. Indiferent de pesimismul vremii de-afara, oamenii au ascultat, au dezbatut, invatat si elaborat mai multe abordari despre cum ar fi mai bine sa-si faca datoria.In urma trainingului, acestia au inteles ca acest fenomen al copiilor ramasi singuri acasa are radacini adanci si ca trebuie sa faca asa incat copilul sa simta in jurnalist un prieten. Exemplele aduse de catre speakeri au fost din cele mai diverse: de la numarul persoanelor emigrate si al copiilor ramasi singuri, la procentul din PIB al banilor pe care migrantii ii trimit acasa.

"In acelasi timp, insa, foarte multe familii nu si-au schimbat starea financiara dupa ce membrii acestora au plecat peste hotare", a spus Cezar Gavriliuc, Presedintele Centrului de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului.
Discutiile au evoluat de la monologuri la dezbateri aprinse. Jurnalistii cu o experienta mai mare au povestit despre cazurile intalnite si despre cum au abordat subiectul; cei care debuteaza - au spus cum ar face ei si au pus intrebari. Unele subiecte date drept exemplu au adus emotii pozitive si zambete, altele tristete si chiar lacrimi. Urmarindu-le, jurnalistii le-au analizat si au identificat punctele forte, dar si cele slabe, pentru ca mai apoi in subiectele lor sa le dezvolte pe primele si sa le evite pe ultimele."Pentru noi nu conteaza numarul terenurilor gestionate, atat timp cat nu suntem asociati intre noi, ca sa ne putem apara interesele si cere respectarea drepturilor." Asa incepeau discutiile producatorilor agricoli in cadrul reuniunilor regionale.

Un mijloc prin care oamenii au putut analiza si invata abordarea subiectelor despre copiii singuri acasa a fost metoda Triunghiului. Impartirea pe sfere de interes si influenta a celor trei categorii participante sau vizate intr-un material media despre copiii singuri acasa: Public, Copil si Media au ajutat jurnalistii in a intelege mai bine efectele.Reporterii care au participat la acest atelier de lucru au luat cu ei acasa nu doar experientele impartasite de ei, ci si cateva resurse esentiale in abordarea subiectelor axate pe copiii singuri acasa: cartile "Singur acasa" si "Copilul meu e singur acasa".

 

 

 

Inapoi
Copyright 2011 © URMA ta. Toate drepturile rezervate.