Performantele in agricultura au nevoie de timp si de tehnologii

Patru ministri ai agriculturii - actualul si altii trei - si aproape 200 de agricultori din toata tara s-au reunit intr-o adunare generala in cadrul careia au discutat despre viitorul businessului agricol din Moldova.

Reuniunea a fost ocazionata de implinirea unui deceniu de la crearea Uniunii Republicane a Asociatiilor Producatorilor Agricoli "UniAgroProtect" si a fost precedata de mai multe discutii regionale asupra Caietului de Politici Agricole, pe care agricultorii l-au elaborat si aprobat la sfarsitul anului trecut.

Reuniunea "UniAgroProtect" a fost precedata si de o sedinta in Hancesti, la care membrii Asociatiei Producatorilor Agricoli "Viitorul" si-au exprimat ingrijorarile privitor la ceea ce se intampla in sectorul agrar al tarii.

"Oare gestionarea unui business agricol intr-o tara agrara pare sa fie un lucru usor de realizat?", s-au intrebat agricultorii si au raspuns ca in Moldova nimic nu este usor - mai ales sa faci agricultura.

Producatorii agricoli sunt nemultumiti atat de factorii externi, care le influenteaza activitatea: politicile agricole, creditarea, conditiile meteo, preturi mari la carburanti, cat si cele interne: lipsa angajatilor calificati, indiferenta, lipsa de coeziune.

"Pentru noi nu conteaza numarul terenurilor gestionate, atat timp cat nu suntem asociati intre noi, ca sa ne putem apara interesele si cere respectarea drepturilor." Asa incepeau discutiile producatorilor agricoli in cadrul reuniunilor regionale.

Necesitatea unui acces mai usor la creditele bancare pentru agricultori este factorul cel mai important care-i preocupa.

Chiar daca a fost criticata lipsa de actiuni coerente ale autoritatilor, agricultorii sunt de acord ca este nevoie de timp. Problema invocata este faptul ca sunt create prea multe asociatii mici, cu cativa intreprinzatori, ceea ce scade capacitatea lor de a avea parte de protectie in fata politicilor agrare nesatisfacatoare.

La adunarea generala, unul din fermieri a povestit despre discutiile si intrevederile pe care le-a purtat cu colegi de business din Ungaria. Petru Mihov, directorul unei intreprinderi agricole din satul Burlacu, raionul Cahul, a spus ca cei din Uniunea Europeana sunt socati de nivelul jos al tehnologizarii sectorului agricol de la noi si ca sunt mirati ca se poate de lucrat in asa conditii.

Directorul de la Burlacu a precizat ca peste hotare toate asociatiile au o putere decizionala mult mai mare, iar reprezentanti ai acestora detin mandate de deputat. Daca s-ar eficientiza comunicarea interna si ar exista o mai mare solidaritate, multe din actualele impedimente in dezvoltare ar putea fi rezolvate foarte repede si usor.Presedintele "UniAgroProtect", Alexandru Slusari, a expus detaliat fiecare problema cu care se confrunta producatorii agricoli corporativi. In discursul sau, presedintele organizatiei a mentionat ca este esential ca statul sa ajute agricultorii printr-un sir de actiunit menite sa atraga investitiile straine, dar si cele interne. Una din solutiile propuse este ca autoritatea statala sa procure produsele agricole mai scump, atunci cand ele sunt mai ieftine si sa le vanda la pret redus.Ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a salutat initiativele producatorilor si a solicitat, in acelasi timp, ca acestia sa aiba rabdare pana vor putea fi efectuate toate schimbarile necesare. Ministrul Bumacov a apreciat actiunile din ultimii ani aile tuturor agricultorilor, prin faptul ca au reusit cu resurse tehnologice minime sa produca roade mari. 

 

 

Inapoi
Copyright 2011 © URMA ta. Toate drepturile rezervate.